Skip to content Skip to footer

Konferencija za medije – Beograd

Udruženje pacijenata oboleih od melanoma održalo je konferenciju za medije u utorak 14. novembra 2023. godine u 11 časova u prostorijama Medija centra. 

Najavljen je osmi po redu regionalni skup o melanomu koji će se održati u periodu od  17. do 19. novembra ove godine. Na skupu će učestvovati lekari, pacijenti i zastupnici pacijenata iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine. Predviđeno je da budu dva okrugla stola na kojima će biti reči o lečenju melanoma u Srbiji i o lečenju melanoma u regionu.

Govorilo se dokle je stigla inicijativa za zabranu solarijuma i šta činiti u međuvremenu u smiislu podizanja svesti posebno kod mladih ljudi o štetnosti UV zračenja. 

Udruženje ima bolju saradnju sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje. Do pre nekoliko godina najteži pacijenti su umirali i nisu imali šansu za lečenje. Danas imamo šest od sedam lekova koji su napravili revoluciju u lečenju melanoma. Terapija ovim inovativnim lekovima nekim pacijentima omogućava da smrtnu bolest kakva je bio melanom, prevedu u hroničnu koja može da se drži pod kontrolom. Nadamo se da će i taj lek kao i adjuvantna terapija koju dugo čekamo biti odobrena za pacijente u Srbiji. 

Kada pričamo o preventivi moramo dati veći značaj lekarima u domu zdravlja i podstaći ih da se u domovima zdravlja više bave pregledima kože i kada uoče promene pacijente pošalju kod dermatologa, što je veoma važno za otkrivanje melanoma u ranom stadijumu. 

Koliko je važno govoriti o melanomu i prevenciji ove bolesti govore i činjenice da u Srbiji godišnje od ove bolesti oboli 600 ljudi, a da smo po smrtnosti prva zemlja u Evropi.

Govornici: 

   – Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma – UPOOM

   – prof. dr Lidija Kandolf, dermatoonkolog Vojnomedicinske akademije

   – dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvodjača inovativnoh lekova- INOVIA

   – dr Goran Makunčević, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

   – dr Željko Popadić, zamenik direktora za lekove i farmakoekonomiju RFZO

   – moderator Sanja Lubardić – urednik i voditelj gradskog programa TV Studio B

Konferenciju možete pogledati ovde:

Leave a comment

Najveći broj članova UPOOM-a kasno je otkrio svoju bolest.

ZAKAŽITE PREGLED!

Korisni linkovi
Pratite nas
Video zapisi

© 2022 Udruženje pacijenata obolelih od melanoma I Sva prava zadržana I Veb dizajn: Studio Implicit