Skip to content Skip to footer

Osmi regionalni skup o melanomu u Zemunu

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma organizovalo je Osmi regionalni skup o melanomu u Zemunu od 17. do 19. novembra 2023. godine. 

Prvi okrugli sto bio je posvećen lečenju melanoma u Srbiji. Učestvovali su dermatolozi prof. dr Lidija Kandolf, prof. dr Željko Mijušković, prof dr Danica Tiodorović, prof. dr Danijela Dobrosavljević Vukojević, dr Bojan Trkulja predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova i Anđelka Zečević sa Matematičkog instituta SANU u Beogradu. Dermatolozi su usaglašeno akcenat stavili na prevenciju i redovne dermoskopske preglede. Posebno se govorilo o mogućnosti dodatne edukacije lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za pregled mladeža, što bi bio veliki doprinos ranom otkrivanju melanoma. Razgovaralo se o trenutnoj dostupnosti kao i o očekivanjima proširenja liste inovativnih lekova u Srbiji. Nakon predstavljanja istraživanja o primeni veštačke inteligencije i mogućnosti kreiranja aplikacije koja treba da pomogne u edukaciji i ranoj detekciji opasnih promena na koži, učesnici su razgovarali o efikasnosti takvih aplikacija i na koji način njihova primena može biti značajna u dijagnostici melanoma.

Drugi okrugli sto bio je posvećen lečenju melanoma u regionu. Najpre su doktori iz regiona dr Amina Jalovčić Suljević i dr Tamara Jovović iz Sarajeva, dr Bojana Lazić iz Banja Luke govorili o prevenciji, dijagnositici i dostupnim terapijama u njihovim zemljama. Otvorili su pitanje o procedurama lečenja osoba koji imaju različite prijave prebivališta i boravišta u zemljama  regiona, dok su zajedno sa prof. dr Lidijom Kandolf, prof. dr Danicom Tiodorović i dr Jovicom Glišićem razgovarali o važnosti precizne patohistološke obrade tkiva u prepoznavanju melanoma  i razmenili druga iskustva u procesu lečenja.

Skup je moderirao Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, koji je svojim znanjem, uvidom u praksu i iskustvom otvorio sva važna pitanja od značaja za lečenje melanoma.

Drugi i treći dan skupa bili su posvećeni razmeni mišljenja između pacijenata i predstavnika udruženja pacijenata iz Srbije, Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Svako udruženje predstavilo je akcije koje je sprovelo tokom 2023. godine. Shvatili smo kolliko je važna edukacija kako samih pacijenata tako i njihovih predstavnika u udruženjima kao i međusobno povezivanje u regionalna udruženja.

Leave a comment

Najveći broj članova UPOOM-a kasno je otkrio svoju bolest.

ZAKAŽITE PREGLED!

Korisni linkovi
Pratite nas
Video zapisi

© 2022 Udruženje pacijenata obolelih od melanoma I Sva prava zadržana I Veb dizajn: Studio Implicit